dissabte, 19 de desembre del 2009

Aprenentatge i TIC

METÀFORA TUTORIAL: L’ORDINADOR COM A TUTOR




En aquest cas, l’ordinador tutoritza el procés d’aprenentatge realitzat per l’estudiant. Són unes aplicacions informàtiques que ens proporcionen activitats educatives. Aquestes activitats van emmarcades en temes que podem trobar al currículum escolar. Aquí podem trobar les activitats JCLIC. Ens proporcionen diferents tipus d’activitats educatives referents a les diverses matèries i temes que s’estiguin estudiant. Aquest programa es la nova versió del programari lliure. Està programat en Java i permet crear i executar activitats educatives, així com paquets que permeten relacionar-les entre sí.
El JCLIC , per tant, és un programa que permet a l’alumne conèixer i corregir els errors comesos en l’activitat, en els quals poden ser utilitzats per alumes des de 3 fins als 16 anys.






METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ: L’ORDINADOR COM A ALUMNE




En aquest cas, l’alumne és qui controla i ensenya a la màquina, en aquest cas a l’ordinador, i no a l’inrevés.
Un exemple d’aquest tipus és el llenguatge de programació LOGO i l’objecte gràfic anomenat tortuga. Aquest programa permet que el nen pugui cercar i desenvolupar estratègies de resolució de problemes. La utilització d’aquest programa és molt senzilla. Consteix en què una tortuga es mou mitjançant la utilitat que l’usuari dóna al llenguatge de programació. 
D’altra banda, hi ha un altre camí vers al mestres per tal de seguir l’aprenentatge del nen. El mestre quan ho veu necessari,  planteja les preguntes necessàries perquè serveixin de guia a la reflexió d’aquest. 






LA METÀFORA DEL LABORATORI: L’ORDINADOR COM A SIMULADOR




Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals. Aquest problema es fa més evident quan es pretenen simular sistemes de relació social.
En aquesta metàfora podem trobar-hi el Crayon Physics. És un programa simulador en el qual has d’aconseguir el màxim d’estrelles per poder guanyar el joc. Cal construir un camí per a que la pilota arribi a tocar l’estrella de cada pantalla i així acumular-les.




LA METÀFORA DE LA CAIXA D’EINES: L’ORDINADOR COM A EINA




L’ús de l’ordinador com a eina de treball és habitual a la vida quotidiana.
Un exemple de programa d’aquest tipus de metàfora seria el Microsoft Word. Aquest programa ens permet des del processament de textos, passant per la realització de qualsevol tipus de gràfica o taula, fins a deixar-nos processar imatges,… Va ser creat originalment, per Richard Brodie, l’any 1983. Posteriorment també es van crear versions per Appel Macintosh, l’any 1984 i Microsoft Windows, l’any 1989, sent per aquest últim les versions més esteses a l’actualitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada